Biografi

”13 år – startar radiokanal”

Så löd rubriken i en lokaltidning i Enköping, april 2011. Det var den första stora artikeln som handlade om Spencer Strandh och hans idé. En idé som växt fram ur ett starkt intresse för media och musik. Konceptet var lokal kommersiell webbradio med ungdomar som främsta målgrupp. Innan artikeln publicerades skedde själva startskottet i Spencers entreprenörskap. 6 april 2011 vann han pris i kategorin ”Bästa tjänst” i tävlingen Drömpriset. Tävlingen var en entreprenörskapstävling som arrangerades av Enköpings kommun och lokalt näringsliv. Idén, som nu började bli verklighet uppmärksammades i lokal media och snart skulle radiostationen som fått namnet ”Radio 0171” ha premiär. 8 juli 2011 var det premiär i etern och Radio 0171 kunde höras för första gången. Spencer Strandh, 13, satt för första gången bakom mikrofonen och ledde sitt eget radioprogram. Varje helg direktsändes radioprogram som hade en blandad lyssnarskara, majoriteten ungdomar. Det var inte bara en debut som radiopratare, utan också som egenföretagare. Samma år på sensommaren debuterade han också som konferencier på Skolparkenscenen i det klassiska ”Måndagskväll i Enköping”.

I takt med tiden började Spencer frilansa som reporter på tidningen Enköpings-Posten, detta efter en lyckad praktikperiod på tidningen.

Musiken tar över på allvar

Musiken har Spencer haft med sig hela sitt liv. Det är en passion och ett stort intresse. Gitarr har han lärt sig spela på den kommunala musikskolan och sången samt andra instrument har bara kommit därefter. Sommaren 2012 skulle dock musikintresset inte längre bara vara ett intresse. En varm sommarkväll vid en krog längs Enköpingsån underhöll han med sång och gitarr och gjorde succé. Efter den kvällen följde flertalet gig under 2012. Året därpå blev musikverksamheten mer på allvar. Våren 2013 vann han Drömpriset för andra gången, då som ”Trubadur Spencer”. Musik och liveunderhållning blev nu företagets huvudverksamhet. Spencer har genom musiklyssnade och eget spelande skaffat sig en bred repertoar som går hem hos de flesta målgrupperna. Vidare har han anlitats som konferencier och dessutom arrangerat karaoke.

Intressen och engagemang

Innan Spencer sjösatte sitt entreprenörskap var han med i ett ungdomsråd i Enköping. 2012 hade han huvudansvar för ett omfattande evenemang där grillkvällar med livemusik anordnades för Enköpings ungdomar. Spencer lagade mat och skötte stora delar av förberedelserna. Mat och dryck är också stora intressen, något som han sedermera inkorporerat i sin rörelse.

2013 paketerade Spencer Strandh, då 16 år, ihop allting och gav sitt företag namnet – Strandh Enterprise. Ett företag som började som en liten radiostation till att nu arbeta med musik, event och media på många olika sätt. Sedan 2020 drivs verksamheten i hela Norden som ett aktiebolag, Strandh Enterprise Nordic AB med hundratals arrangemang och konsultuppdrag årligen. Sommaren 2023 godkände Patent- och registreringsverket det nya varumärket ”Strandh Event”.

Aktuellt

Februari 2022-december 2023 var Spencer konsulterande Sales Manager för ett passagerarrederi med verksamhet på Mälaren.

Sedan februari 2024 är han anlitad som säljansvarig för Enköpingmässan.

Texten senast uppdaterad våren 2024